expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Mitä liiketalouden pääsykokeessa kysytään?

Nyt olisi taas se aika vuodesta kun ihmiset pänttäävät liiketalouden pääsykokeisiin. Liiketalous on varmasti suosituin ja haetuin linja, joten ajattelin vähän auttaa teitä. Nykyäänhän ei vanhoja pääsykoe tehtäviä netistä löydä ja itse olen kyseisessä kokeessa ollut, joten ajattelin tehdä postauksen, jossa yritän mahdollisimman tarkasti kertoa, millainen koe on ja minkä tyyppisiä kysymyksiä siinä kysytään.

Tiedän kuinka stressaavaa kokeeseen valmistautuminen voi ensikertalaiselle olla, sillä ei tiedä mitä odottaa. Yritänkin kuvailla teille mahdollisimman tarkasti kaikki kokeen eri vaiheet ja kertoa vinkkejä valmistautumiseen ja itse koetilanteeseen.

Itse olin kokeessa tasan kaksi vuotta sitten Haaga-Heliassa. Tällä yhdellä ja samalla kokeella pääsin sisään Laureaan ja hain monimuoto-opetuksen puolelle. Ota huomioon, että asiat ovat saattaneet muuttua tai voivat olla täysin erilaisia eri puolella Suomea tai eri kouluissa, mutta käsittääkseni noudattavat melko yhtenäistä linjaa, joten siksi ajattelin, että tästä voisi olla hyötyä.

Itse valmistautuessani kokeeseen olisin toivonut löytäväni netistä tällaisen postauksen, mutta ei tullut vastaan, joten siitäkin syystä haluan tämän toteuttaa.

Alla olevan linkin kautta löytyy hieman lisätietoa kokeesta, mutta yritän itse kertoa teille vielä paljon tarkemmin ja enemmän.






Kaikki muut kokeen osat paitsi viimeinen osa (kirjoitelma tai haastettelu) ovat joko oikein/väärin väittämiä (suomen- ja englannin kielinen osa) tai monivalintaa (matematiikka). Oikeasta vastauksesta saa +1p ja väärästä -0,5p. Vastaamatta jättämisestä 0p. Joten jos et ole täysin varma vastauksesta niin jätä vastaamatta. ÄLÄ LOTTOA!

OSIO 1. SUOMENKIELINEN





Ensimmäisen osion aineisto on suomenkielinen ja tänä vuonna näytti ainakin jollekin linjalle olevan tuo Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisu. Omani oli Kone Oy:n vuosikertomus. Aineisto on kuitenkin aina samankaltainen; jonkun yrityksen tai tahon julkaisema pitkähkö teksti, jossa mukana diagrammeja ja lukuja.

Tämän osion kysymykset (oikein/väärin väittämät) ovat todella PIKKUTARKKOJA ja TÄSMÄLLISIÄ. Ei riitä, että osaat tekstin pääpiirteittäin vaan kysymykset saattavat olla mistä tahansa kohdasta tekstiä, kuvia tai kuvatekstejä ja sisältää tarkkoja lukuja, nimiä, vaiheita jne.

1. Lue teksti todella tarkasti ja mielellään pariinkin otteeseen. Kiinnitä huomiota yksityiskohtiin, kuten nimiin ja lukuihin.

2. Monet lukevat vain tekstin ja jättävät kuvat huomioimatta. Opettele myös kuvien sisältö, kuvatekstit ja diagrammit tarkasti.

3. Kokeessa lue kysymys tarkasti pariin otteeseen. Väittämät on muodostettu siten, että saattavat johtaa harhaan. Pitkässä lausessa saattaa olla kaikki muu oikein, paitsi vuosi on vaikkapa väärä.

Esim. Wauhdittamo-innovointiprosessin toisessa vaiheessa vain Ilmarisen oma henkilöstö pääsee kehittämään palveluita. Väärin! (Kyse oli esimerkiksi kolmannesta vaiheesta tai he pääsivät kehittämään myyntiä, eikä palveluita).

Osion väittämistä yllättävän moni liittyi kuviin ja diagrammeihin. Piti osata myös tulkita erilaisia diagrammeja, jotta sai vastauksen oikein.


Esim. Suomisen myyntisumma oli 24 %. Väärin! Se oli Lehtosen myyntisumma.

Esim. Myyntihenkilöstössä on 7 ihmistä. Oikein!

Esim. Määrä oli yli 20 000 vuoden 2012 maaliskuussa. Oikein!

Esim. Määrä oli matalin vuoden 2013 huhtikuussa. Väärin! (Ei ole mitattu vuoden 2013 huhtikuussa, mutta matalin arvo vuonna 2012).

Tämä osuus mittaa mielestäni enemmän tahtoasi päästä kouluun, kuin esim. luetunymmärtämistä. Mitä paremmin ja yksityiskohtaisemmin tekstin osaat, sitä todennäköisemmin pääset kouluun. Tämä osuus on myös laajin kokeessa, eli eniten pisteitä jaossa. En ole varma onko eri osioiden pistemäärät suhteutettu (en löytänyt tietoa netistä), mutta silti tästä osiosta on helpointa kerätä "varmoja pisteitä", sillä jokainen osaa opetella tekstiä ja lukuja ulkoa, mutta esim. matematiikkaan on vaikeampi harjoitella varmoja oikeita vastauksia. Tajusitteko mitä meinaan. 😅

Jos minulla loppuisi aika kokeeseen valmistautumisessa, niin panostaisin ehdottomasti eniten tämän osion aineiston lukemiseen, varrattuna muihin osioihin!

Itse luin tähän osioon siten, että luin aineiston kerran huolella läpi, samalla tehden kattavat muistiinpanot erivärisillä kynillä. Sitten kertasin muistiinpanoja useaan otteeseen. Voit pyytää myös toista henkilöä kyselemään sinulta. Itse olen visuaalinen ihminen ja asiat jäävät päähän miellekarttoina ja juuri eri väreinä, sekä itse kirjoittamalla asiat muistiin. Jokaisella on kuitenkin omat lukutapansa, joten käytä niitä, mutta tähtäimenä olisi kuitenkin oppia tämä teksti mahdollisimman hyvin!
  
OSIO 2. ENGLANNINKIELINEN




Tämän osion aineisto on lyhyempi englanninkielinen aiheteksti. Teksti käsittelee yleensä jotakin tiettyä aihetta, johon saattaa sisältyä ammattisanastoa ja kysymykset ovat ympäripyöreämpiä. Tärkeintä tässä osiossa on, että ymmärrät pointin ja aiheen tärkeät käsitteet englanniksi. Oikein/väärin väittämät ovat myös englanniksi.

1. Opettele teksti pääpiirteittäin ja etsi tekstistä tärkeimmät kohdat. Koeväittämät ovat suurella todennäköisyydellä näistä kohdista.

2. Kokeessa lue taas väittämä todella tarkasti, sillä voi olla harhaanjohtava tai kompa.

Tämä osuus mittaa mielestäni englanninkielen perustaitoa, sekä luetunymmärtämnistä.

Mikäli on pakko valita, niin tämän osion aineiston kertaamiseen en käyttäisi kovinkaan paljon aikaa. Luin aineiston läpi vain kerran, mutta silti todella huolella.

Itse harjoittelin tätä osuutta niin, että luin aineiston läpi ja samalla kirjoitin aina tuntemattomien sanojen yläpuolelle sanan suomeksi. Samat sanat toistuvat paljon tekstissä, joten loppupuolella muistat jo sanat. Mikäli olet todella huono englannissa, niin älä silti Google transleittaa 😅 sillä lauseiden merkitykset voivat muuttua huomattavasti.

Yksi hyvä tapa on myös tehdä tiivistelmä tekstistä. Ainakin lukiolaisille tämä on tuttua, mutta siis etsit tekstistä pääkohdat ja kirjoitat ne omin sanoin ylös ihan vaikka ranskalaisin viivoin.

OSIO 3. MATEMAATTINEN OSUUS

Tässä osuudessa ei ole annettua ainestoa, mutta aineistoksi riittää hyvin lyhyenkin matematiikan oppikirja tai ihan internetti. Osuus on monivalintaa, jossa 4 eri vastausvaihtoehtoa. Tämä helpottaa tietenkin, sillä kun lasket tehtäviä suttu/apupaperille, niin näet heti onko vastaus sinne päinkään. Suosittelen vastausten karsimis taktiikkaa, eli selkeästi väärät heti pois. Usein vastausvaihtoehdoista kaksi on jtn aivan väärää ja kaksi todella lähellä toisiaan, joten ole näiden kanssa tarkkana! Saatta siis olla esimerkiksi vain pilkku eri kohdassa yms.



Tässä osiossa on vain kymmenen tehtävää, joista yksi tai kaksi ensimmäistä olivat selkeästi loogista päättelykykyä mittaavia "palikkatestejä", jotka jokainen kyllä osaa kun vain keskittyy kunnolla. Jos näitä haluat harjoitella, niin netistä löytyy ilmaisia ÄO (älykkyysosamäärä)- testejä. En kuitenkaan näihin käyttäisi kamalasti aikaa.



Seuraavat tehtävät ja samalla suurin osa tehtävistä olivat sitten prosenttilaskua. Prosenttilaskut ovat itsessään helppoja laskutoimituksia, mutta vaikeinta on tajuta miten lauseke muodostetaan tai mitä ylipäänsä pitää laskea tai MITÄ KYSYTÄÄN! Lue tehtävänanto siis todella tarkasti ja jos lasket suttupaperilla niin kopioin luvut OIKEIN paperille. Kiireessä tulee helposti tehtyä virheitä...


Muista, että laskinta ei saa käyttää, joten kertaa plus-, miinus.- kerto ja jakolaskun laskeminen ilman laskinta ja laskujärjestys, sekä pilkkusäännöt. Myös desimaaliluvun muuttaminen prosenteiksi ja päinvastoin, sekä pyöristyssäännöt.


Laskutavalla ei ole merkitystä, kunhan vastaus on oikein!

Tässä hyvä aineisto, jonka avulla itse harjoittelin kokeeseen. Huom. Tästä vain aineiston alkupää: prosenttilasku.


Ensimmäiset prosenttilaskut olivat "yksinkertaisia prosenttilaskuja"

Esim. Kuinka monta prosenttia on 70e hinnan korotus, kun alkuperäinen hinta on 350€?

70:350=0,2=20%

Esim. Kuinka monta prosenttia on hinnanmuutos 82 eurosta 104 euroon?

104-82:82=0,26829 --> 26,8%

tai

104:82-1=0,268292682 --> 26,8%



Seuraavat pari laskua olivat astetta vaikeampia prosenttilaskun sovelluksia. Eli ihan samoja prosenttilaskuja, mutta hieman vaikeampia lukuja ja tehtävänanto pitää ymmärtää, jotta tietää miten lauseke muodostetaan, eli miten lähdetään laskemaan.

Esim. Asunnon arvo nousi 250 000 eurosta 340 000 euroon. Kuinka monta prosenttia asunnon arvo nousi?

340 000:250 000-1= 0,36 --> 36%

Esim. Kosmetiikan myynti on 18% kaupan kokonaismyynnistä. Mikä on kaupan kokonaismyynti, kun muiden tuotteiden myynti on 18,3 miljoonaa euroa?

(100-18)%=82%
0,82x=18,3 |:0,82
x=18,3:0,82=22,317... --> 22,3 milj €

Esim. Ruokaostoksista maksettiin 33,90€. Mikä on ruokaostosten veroton hinta, kun arvonlisäverokanta on 14%?

1,14x=33,90€
x=33,90:1,14=29,74€

Muista, että laskutapoja on prosenttilaskussa monia, joten opettele sinulle helpoimmat!


Tehtävien joukossa oli myös yksi murtoyhtälö, jonka ratkaisemiseksi piti osata myös epäyhtälön laskeminen. Näissä tärkeintä on kerrata laskujärjestys, supistaminen, laventaminen, sekaluvun muuttaminen murtoluvuksi ja päinvastoin.

Netistä löytyy paljon harjoitustus- ja esimerkkitehtäviä hakusanalla murto- ja epäyhtälöt.



Tämä matemaattinen osuus siis mittaa peruslaskutaitoa, mutta myös mielestäni tehtävänannon hahmottamista.

Matemaattisen osuuden kertaamiseen käyttäisin toisiksi eniten aikaa ensimmäisen osion jälkeen. Ja matematiikan laskujahan oppii parhaiten vain konkreettisesti laskemalla paperille. Mielestäni pelkällä lukemisella ja esimerkkitehtävien selailulla, et varmista tarvittavaa osaamista kokeessa, ellet siis ole juuri kerrannut näitä asioita esim. ylioppilaskirjoituksiin. Mutta jos edellisistä opinnoista on kauan aikaan niin harjoittele ihmeessä.

OSIO 4. KIRJOITELMA TAI HAASTATTELU

Kirjoitelmasta en osaa sen enempää sanoa, sillä minulla oli haastattelu, mutta postauksen ylhäällä olevan linkin takaa löytyy lisätietoa tästä. Haastattelusta osaan kertoa enemmän ja ainakin netin keskustelupalstojen mukaan tästä ollaan hyvinkin kiinnostuineita, eikä netistä löydy oikein mitään tietoa, että minkä tyyppisiä kysymyksiä haastattelussa kysyttän tai millainen itse tilanne on.


Haastattelu tapahtui luokassa, johon kutsuttiin sukunimen perusteella ja se kesti vain pari minuuttia. Haastattelijoita oli kaksi.

Haastatteluun voit harjoitella, siten että pyydät vaikka ystävääsi haastattelemaan sinua kouluun liittyvillä peruskysymyksillä:

  • miksi haet juuri tähän kouluun/tälle alalle?
  • miksi juuri sinun pitäisi päästä kouluun?
  • mitkä ovat vahvuutesi opiskelijana/tiimityöskentekijänä/oppijana?
  • miksi haet opiskelemaan juuri nyt/mikä on elämäntilanteesi?
  • oletko motivoitunut/miksi/mikä motivoi sinua?
  • mitä tiedät jo entuudestaan tästä koulusta/tästä alasta?
  • mihin haluaisit suuntautua opinnoissasi/työllistyä tulevaisuudessa?
Oma haastatteluni meni kutakuinkin näin:

"Hei olen Krista!"

Vinkki! Tervehti ja esittele itsesi kun astut sisään, kättele napakasti ja katso silmiin. Pidä katsekontaksi koko haastattelun ajan. Pyri olemaan kiemurtelematta/heilumatta jännittävästä tilanteesta huolimatta. Hymyile.

"Tätä alaahan voi täällä pk-seudullakin opiskella monissa eri kouluissa, niin miksi haluat juuri tähän kouluun?"

"Olen kuullut tästä koulusta paljon hyvää. Muutama ystävänikin opiskelee täällä. Olen tutustunut koulun nettisivuihin ja luin, että tällä koululla on hyvät kansainväliset yhteydet, etenkin opiskelijavaihto ulkomailla kiinnostaa. Huomasin myös, että kurssitarjonta on hyvin laaja ja sopiva haluamaani suuntautumiseen."

Vinkki! Tuo haastattelussa ilmi, että olet tutustunut jo valmiiksi koulun tarjontaan ja alaan. Sama kuin työhaastattelussa; kukaan ei palkkaa sinua, jos en tiedä mitään yrityksestä. Aiempi paneutumisesi asiaan osoittaa todellisen kiinnostuksesi. Tieto on valttia!

"No mikäs se sinun suuntautumisesi sitten olisi, jos pääsisit kouluun?"

"Haluan ehdottomasti suuntautua markkinointiin ja sisällöntuotantoon jo aiempien opintojenikin vuoksi (luettelin ne) ja koska nämä kiinnostavat minua eniten."

Vinkki! Tuo esille opinnollisia tavoitteitasi. Tämä osoittaa, että olet perehtynyt alaan ja tiedät mitä haluat opinnoillasi saavuttaa.

"Okei no kerroppa hieman omia vahvuuksiasi oppijana?"

Olen mielestäni monipuolinen oppija. Opin yksikseni opiskelemalla, mutta myös ryhmä- ja käytännön tehtävien avulla, joita tiedän näiden opintojen paljon sisältävän. Olen myös sinnikäs ja periksiantamaton, enkä luovuta helposti vaikka jokin uusi asia tuntuisi ensin vaikealta.

Vinkki! Pyri tuomaan vahvuuksiasi esiin oli kysymys sitten mikä tahansa ja taas osoita, että olet jo ennalta perehtynyt koulun opetustapoihin ja käytäntöihin.

"Okei no meillä ei ole sitten enää muuta. Haluaisitko vielä itse kysyä tai sanoa jotakin?"

"No sen varran voisin sanoa, että jos minut kouluun hyväksytään, niin kesken en jätä ja tiedän tämän olevan juuri minua varten ja sopiva tämänhetkiseen elämäntilanteeseeni."

Vinkki! Tuo sitoutumisesi ja tahtosi esille ja käytä tilaisuus hyväksesi, mikäli sinulle annetaan vapaa puheenvuoro.

"Selvä kiitos!"

"Kiitos ja heihei"

Vinkki! Kiitä lopuksi ja sano heihei ja hymyile!

Muista, että haastattelijat ovat myös ihmisiä ja tietävät tilanteen olevan sinulle luultavasti jännittävä, joten älä panikoi. Älä myöskään jäädy! Tiedän, ettei tähän voi aina vaikuttaa, mutta jos et keksi heti vastausta kysymykseen, niin selitä edes jotain. Pahinta on jos vastaat, että en tiedä tai olet vain hiljaa.

Ole itsevarma ja tuo persoonasi esiin, pyri jäämään mieleen. Älä ole kuitenkaan ylimielinen tai hyökkäävä!

YLEISOHJEITA KOKEESEEN



Ole ajoissa!!! Sinua ei luultavasti oteta enää sisään, vaikka olisit vain 2 minuuttia myöhässä, sillä ennen koetta tarkistetaan henkkarit ja annetaan ohjeet.

Meillä kirjallista osuutta oli aikaa tehdä 2 tuntia ja poistua sai 30 minuutin jälkeen. Itselläni kului koko aika ja tuli kiirekin. Muutamaan kysymykseen en ehtinyt vastata ollenkaan. Se ei kuitenkaan tarkoita, sitä ettet pääsisi kouluun sisään. Tiukka aikaraja testaa paineensietokykyä ja kokeen laajuuteen nähden aika on mielestäni lyhyt. Jollekin muulle se voi olla pitkä, mutta omasta mielestäni 2 tuntia kului äärettömän nopeasti 😅

Älä jää junnaamaan tai miettimään liian kauaksi aikaa yhteen kohtaan. Mikäli et keksi vastausta heti, niin mene eteenpäin ja palaa myöhemmin, jos aikaa jää. Pidä siis tasaisen rivakka tahti yllä!

Luokan taululla näkyy jäljellä oleva aika, mutta älä kiinnitä siihen liikaa huomiota. Tämä vain luo lisäpaniikkia jo ennestään paineistettuun tilanteeseen.

Keskity, keskity ja keskity! Lue tehtävänannot tarkasti ja tee rauhassa. Älä hosu! Kiireessä ei mikään onnistu.

Apua tässä olisi nyt teille pitkä 😅 setti avuksi pääsykokeisiin valmistautumisessa. Yritin nyt sisällyttää tähän kaiken mahdollisen infon, mitä vaan muistin ja keksin teitä auttaakseni. Kysy kommenteissa lisää, jos jotain jäi vielä puuttumaan tai mietityttämään.

Ihan hirveästi tsemppiä kaikille ja onnea kokeeseen! 😊

6 kommenttia:

  1. Hei, lokakuussa olisi koe tiedossa. Nelisen päivää oon ehtinyt lukemaan ja oma tekniikka on ollut se että yhtenä päivänä luen suomenkielisen materiaalin ja toisena päivänä ainoastaan englanninkielistä materiaalia. Onko tälläsessä ideaa että ehdin lukemaan nuo materiaalit monta kertaa läpi tämän neljän viikon aikana vai pitäisikö mun kokeilla erilaista tekniikkaa? Etenkin englanninkielinen osuus tuntuu haastavalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensinnäkin anteeksi kamalasti, että huomasin viestisi vasta nytten :( siis en ole tajunnut, että mulla on joku kommenttien hyväksyntä päällä, ettei ne tule julkisiksi automaattisesti....täytyy poistaa se jostain asetuksista.

      Tekniikkasi kuulostaa kyllä ihan hyvältä, mutta mietin että ehkä lukisin esimerkiksi suomenkielistä vaikka ma-to ja enkkua vaikka pe-la, että suomenkielistä tulisi hieman enemmän kun siitä huomattavasti enemmän kysymyksiä, tai meillä ainakin oli. Muista myös tehdä samalla yliviivauksia ja merkintöjä, ettet vain lue läpi. Enkku voi todellakin alkuun tuntua haastavalta ja mikäli enkku ei ole juuri vahvin osa-alueesi, niin on ihan paikallaan panostaa siihen myös kunnolla, jos aikaa on hyvin käytettävissä. Koita kuitenkin pitää se mielessä, että enkusta riittää, että ymmärtää pointin ja mitään nippelitietoa ei vaadita. Suomenkielisessä taas kysytään todella yksityiskohtaisia juttuja. Toivottavasti tästä oli jtn apua ja hirveästi tsemppiä kokeeseen! :)

      Poista
  2. Hei! olen nyt hakemassa ensimmäistä kertaa tradenomiksi, tää blogiteksti on auttanut todella paljon opiskeluun, mutta yhdestä kohdasta en saanut selvää onko kokeen enkku osio monivalinta vai kirjoitelma?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!
      Kiva jos tästä on ollut hyötyä :) Meillä oli oikein/väärin väittämät, eli kokeessa oli vaikka joku lause ja sitten vastattiin onko totta vai ei. Tiedän kyllä, että joillakin on ollut ollut myös lyhyt kirjoitelma, mutta sen käyttö on vähentynyt kun kokeita ei "jakseta" enää tarkistaa käsin vaan koneet tarkistaa ne. En kuitenkaan voi täysin luvat, mutta melko varmana on siis vain monivalintaa tässäkin osuudessa...

      Poista
  3. Hei!

    Kiitos kattavasta blogipostauksesta. Nykyään liiketalouden pääsykoeohjeistuksissa on mainittu, että mitään numeroita tai lukuja ei tarvitse opetella ulkoa, enemmän mitataan kokonaisuuksien hahmottamista jne. Henkilökohtaisesti itseä huolettaa eniten toi matematiikan osio, olen kirjoittanut ylioppilaaksi yhdeksän vuotta sitten, ja matikkaa ei sen jälkeen ole tullut juurikaan käytettyä. Varsinkin päässälaskut tuottaa vaivaa, meillä ainakin lukiossa KAIKKI laskettiin laskimella. En edes muista opiskelleeni päässälaskun saloja :D. Vielä on onneksi pari viikkoa aikaa harjoitella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeessa saa käyttää suttupaperia että siihen on ainakin helppo laskeskella allekkain ja vaikka piirrellä kuvia. Kuvat auttoivat ainakin itseäni laskujen hahmottamisessa :)

      Poista